Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Γνωριμία

Δύσκολο, πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο! Να αγωνίζεσαι να πείσεις τον εαυτό σου, ότι έτσι πρέπει να είναι: να πολεμάς για το αυτονόητο, να προσπαθείς να πείσεις τους γύρω σου γι' αυτό, να μην πληγώνεσει για την αποτυχία της προσπάθειας, η οποία είναι εν πολλοίς εξασφαλισμένη, να συνεχίζεις να προσπαθείς...
Το πλέον απλό, βέβαια, είναι να πιστεύει κανείς ότι έχει δίκιο. Αυτός και όχι οι άλλοι, οι πολλοί. Εγωισμός; Ίσως. Ποτέ κανείς όμως δεν υποστήριξε με πειστικά επιχειρήματα, ότι το δίκιο βρίσκεται με το μέρος των πολλών. Μπορεί οι πολλοί να διαμορφώνουν το θετό δίκαιο, το ηθικό και το ανήθικο, το σωστό και το λάθος κάθε εποχής. Η δυναμική που κρύβουν αυτές οι λέξεις οδηγούν στον αέναο επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου τους, πάντοτε από τους πολλούς. Ο καθένας όμως μπορεί να κατέχει τη δική του αλήθεια για τα πράγματα. Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί το διαδίκτυο είναι ο φασισμός, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ένα βήμα λοιπόν, για να εκφράσω τις δικές μου αλήθειες, τις δικές μου σκέψεις, να προσπαθήσω να δω τα πράγματα από την οπτική των άλλων, να διερευνήσω εντέλει τον εαυτό μου, είναι αυτό το blog. Τίποτε μεγάλο, τίποτε περίεργο, τίποτε εξεζητημένο.

1 σχόλιο:

ΥΠΑΤΙΑ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα πως οι πολλοί δεν έχουν πάντα δίκαιο! Και συμφωνώ επίσης πως στις ημέρες μας προσπαθούμε να αποδείξουμε την αλήθεια του αυτονόητου!